Innovation Powerhouse

OpdrachtgeverGeva Vastgoed
Omvang8.176 m²
PlaatsEindhoven
Ontwerp2014 - 2015
Realisatie2016 - 2017

De oude energiecentrale op Strijp T, gebouw TR, is compleet gerenoveerd en omgetoverd tot een Innovation Powerhouse (INPH). Op verschillende plaatsen zijn bestaande stalen en betonnen kolommen gebruikt om nieuwe betonvloeren te dragen.

Het hoogste middendeel van het gebouw, de bunker, is in het verlengde van het volume uitgebreid. Op deze manier wordt recht gedaan aan het oorspronkelijke ontwerp van het gebouw. De laatste twee stramienen van de bunker zijn namelijk nooit gebouwd omdat deze bij de ingebruikname niet meer nodig bleken voor het opwekken van energie. In plaats van de oorspronkelijke zware betonnen portalen van de bunker, is de uitbreiding ontworpen met even zo zware stalen portalen.

Een andere bijzondere constructieve ingreep zijn de doorbraken in de betonnen trechters die ooit gevuld zijn geweest met kolen. Door betonnen vloerschijven toe te voegen die bijdragen in de stabiliteit van de constructie en de door afmeting van de nieuwe sparingen maximaal af te stemmen op de aanwezige wapening kunnen de afzonderlijke trechters nu gebruikt worden als een gecombineerde kantoorruimte.