Atlas TU/e

OpdrachtgeverVan Wijnen Zuid
ArchitectTeam RSVP
Omvang41.500 m²
PlaatsEindhoven
Ontwerp2016
Realisatie2018
Bijzonderhedenaanbesteding door middel van Engineer & Build

Het t oude Hoofdgebouw van de TU/e wordt getransformeerd tot nieuw onderkomen van RvB en de faculteiten ID, IE en IS en zal daarnaast onder andere een aantal centrale collegezalen krijgen.

Het hoofdgebouw bestaat in feite uit een hoogbouw en een laagbouw. Bijzonder aan de hoogbouw is de van oorsprong (1960!) flexibel opgezette constructie van betonnen hoofdvloeren met flexibel te plaatsen stalen tussenvloeren. Kolommen op de begane grond met een afmeting van 2x2m2 vormen samen met een vloer van 2 meter dik een portaalconstructie, die de bovenbouw draagt.

In deze vloer wordt een grote sparing gemaakt ten behoeve van de rode lopertrap, die de fysieke hoofdverbinding vormt tussen de verschillende vloeren en in feite een uitbreiding is van de loopbruggen, het sociale DNA van de TU/e. De stabiliteitsfunctie wordt op deze plaats overgenomen door twee verdiepingshoge vakwerken.

Winnaar van Internationale Breeam-award in categorie onderwijsgebouwen